Afyonkarahisar adını şehrin güneyinde bulunan kaleden ve afyon (haşhaş) bitkisinden almıştır. M.Ö. 8000 yılından başlayarak günümüze kadar ilin sınırları içerisinde Cilalı Taş Devrinden Kalkolitik Döneme ve Eski Tunç Devrine geçiş kültürlerinden sonra Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetleri konumlanmıştır. Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü sınırları içinde kalan ve toplam yüzölçümü 14.570 km² olan bir ildir. Kuzeyde Eskişehir, doğuda Konya, batıda Uşak, güneyde Burdur, kuzeybatıda Kütahya, güneydoğuda Isparta, güneybatıda Denizli ile komşudur.
Afyonkarahisar il sınırları Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri olmak üzere üç bölge üzerindedir. Afyonkarahisar kara ve demiryollarının ülkemizi doğudan batıya, kuzeyden güneye bağladığı bölgelerarası bir kapı konumundadır. Önemli kara ve demiryollarının kesişme noktasında yer alan ve coğrafi konum itibariyle birçok bölgeyi birleştiren özelliği nedeniyle Afyonkarahisar’a ulaşım da kolaydır. 2012 yılında hizmete giren Zafer Bölgesel Hava Limanı ile yurt içi ve yurt dışından Afyonkarahisar’a ulaşım çok daha kısa sürede gerçekleşmektedir.
Afyonkarahisar’da karasal iklim görülse de bu iklimi Ege Denizinden gelerek az da olsa yumuşatan hava akımları mevcuttur. Yazlar serin ve kurak, baharlar ılık ve yağışlı, kışlar ise kar yağışlıdır. Hava sıcaklıkları uzun yıllar yazları ortalama 24 °C, kışları ise 2 °C’dir.